A kineziológiáról tudományosan

Manuális terápiára, a kínai gyógyászatra és a pszichoterápiás ismeretekre épülő, az izmok működésében mintegy "elraktározódott" élmény- és "sérüléslenyomatok" felderítésével foglalkozó speciális egészségmegőrző és gyógyító rendszer.


A kineziológia megalkotója az 1960-as években dr. George Goodheart, foglalkozását tekintve csontkovács volt. Miután feltűnt számára, hogy páciensei a kezelés után ugyanazzal a problémával jelentkeznek nála, kidolgozta azt a módszert, amellyel az okot kezdte el keresni a panasz megszüntetésére.

Az ő koncepcióját felhasználva dr. John Tie az 1970-es években összeállította a Touch for Health (Gyógyító érintés) rendszerét. Azóta a kineziológiának számos különböző, speciális ága fejlődött ki. Magyarországon legelterjedtebb az úgynevezett One Brain irányzat, ami egy gyengéd eszközökkel dolgozó, nagyon hatékony módszer, lelki megközelítésből vizsgálja az egész embert. Az eljárás arra épül, hogy minden, ami történik velünk egészen fogantatásunktól kezdődően, hatással van további életünkre. Agyunk mindezeket a hatásokat tárolja, és egy-egy kezelés során ezeket az adatokat "kérdezzük le". A sejtek szintjéről érkező információk minden esetben hatékonyak és megbízhatóak.

A kineziológia görög szóösszetétel, kinesis = mozgás, logos = tudomány. (Szó szerint tehát a test mozgásának tanulmányozását jelenti.) Magyarországon a természetgyógyászathoz tartozó, hivatalosan elismert szakma.

A kineziológia olyan alternatív, holisztikus jellegű, képesség-, készség- és személyiségfejlesztő egészségvédő, prevenciós jellegű módszer, amely az izomtesztelést, mint biofeedbacket (visszacsatolás) használja, és ezáltal helyreállítja a test energetikai egyensúlyát, beindítja a test öngyógyító mechanizmusát. Célja a jelenbeli és múltbeli stresszek feloldása speciális korrekciós technikák segítségével.